PYCHOTKA

PYCHOTKA

Przepis na oponki serowe

1/2 kg sera półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1/4 litra kwaśnej śmietany
cukier waniliowy


Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser,wbić żółtka, dodać cukier,smietanę,sodę i ocet.
Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką,przełożyć na talerz.
Ucinać ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm,
wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę.

Najlepiej wyrobić wszystkie oponki,układając je na lekko oprószonej
mąką desce. Wtedy smażenie idzie bardzo sprawnie :))


Wrzucać oponki na gorący tłuszcz,smażyć na złoty kolor.

Po usmażeniu posypac cukrem pudrem lub polukrować.

Źródło: http://www.wielkiezarcie.com/recipe21652.html