PYCHOTKA

PYCHOTKA

Przepis na muffinki


Składniki
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
3/4 kostki masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej
2 tabliczki czekolady - tu dowolność smaków
np. dwie mleczne czekolady, albo dwie białe.

przepis jest na 12 średnich muffinek

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Smarujemy foremkę olejem.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokruszoną drobno czekoladę mieszamy razem w jednym naczyniu.
W drugim naczyniu mieszamy jajka z mlekiem.
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Po rozpuszczeniu masła wlewamy je równocześnie z masą jajeczno - mleczną do miski z sypkimi produktami i mieszamy energicznie metalową łyżką.
Wypełniamy foremki. Piec ok. 25 min. lub sprawdzać patyczkiem.
Wierzch według uznania można posypać płatkami migdałowymi lub kokosem.